Wednesday, September 8th 2010, 4:52pm UTC+2

You are not logged in.

• Login
  • Register

Date of registration: May 10th 2009

Occupation: Amator

1

Sunday, January 31st 2010, 6:01pm

FAQ dla początkujących

Jako, że tłumaczenie tego każdemu początkującemu użytkownikowi jest nieco męczące, postanowiłem, że zamieszcze to na forum.

Szybkie FAQ (zgodnie z definicją: Najczęściej Zadawane Pytania) dla początkujących:
1. Robić misje od początku czy nie?
Ponieważ w Warpfire zmienia się wynagrodzenie za moby w miarę jak rośnie nam level, to kiedy będziemy robić misje od początku to wystarczą nam one by nabić 16 lvl. Będziemy mieli wtedy zbyt miało thorium by zakupić horneta poza tym między 16 a 19 levelem naprawdę trudno się ekspi! Mało jest potworów na naszych levelach, a poza tym są trudne do zniszczenia.
Drugi argument przeciw jest taki, że będziemy musieli włożyć wiele trudu i pieniędzy w to aby je wykonać, często pieniądze za które kupimy rakiety i amunicję nie zwrócią nam się w postaci wynagrodzenia za Quest..
Jeśli będziesz dobrze ekspić to gdy osiągniesz 16 level powinieneś mieć ok. 18000 thorium.
Wtedy zrób (z łatwością!) wszystkie misje i dostaniesz za nie:
184980 kredytów
10910 thorium
285900 punktów doświadczenia
Czyli PD za nie da nam 20 lvl a thorium - pieniądze na Horneta! Do tego troszkę kredytów na lepsze wyposażenie.
Zacząłeś już robić misje? Patrz punkt trzeci.
2. Na czym ekspić?
Ja zrobiłem tak:
Level 1,2:Statkiem Clop z mezonem który dostajemy "gratis" zestrzeliwałem czarnych piratów na mapie uni 2 (uni7, uni 12)
Level 3:Statkiem Clop z laserem gluonowym za 6500 kr zestrzeliwałem Toxorby na uni 2(uni7, uni 12)
Level 4 i 5: Statkiem Diablo (wylicytowanym na aukcji) z pięcioma (wystarczą 3, komfort zapewnią 4) zabijałem Toxorbanty i Szpiegów Gyrusat przy platformach na uni3 (uni8, uni 13)
Level 6 i 7: Zakupiłem osłonę za 36 000 kr i dalej robiłem to samo co na 4 i 5 levelu przy czym skupiłem się na Szpiegach Gyrusat
Level 8: Po zakupieniu robota naprawczego za kwotę 24 000 kr ekspiłem głównie na uni4 (uni9, uni14) na Wojownikach Gyrusat.
Level 9, 10, 11: Zakupiłem statek Archangel na aukcji, 7 (wystarczy 5) laserów barionowych za 12500 kr i ekspiłem na Młodym Plaktoidzie i Strażnikach Resarpin
Level 12,13: Ekspij na uni 16 po zakupieniu nowych osłon za 60 000 kr na planktonie,
Level 14, 15: Jeśli masz odpowiednie wyposażenie ekspij na Olbrzymich Thurmalitach.
3. Zacząłem robić misje! Ratunku!Co robić?
Wersja pierwsza. Mam pierwszy, drugi trzeci level.
Nic się nie stało. Przerwij misję którą obecnie wykonujesz i expij na Toxorbach zamiast na Czarnych piratach a potem według punktu drugiego "Na czym ekspić?"
Wersja druga. Mam czwarty lub piąty level.
Leć ekpić na uni4, Jest to trudne, ale tak wyrównasz straty. Możesz też usunąć konto i zacząć od początku.
Wersja trzecia. Mam 6-7-8 level.
Dokończ robić tą misję którą zacząłeś, między czasie wstąp do jakiegoś klanu. Jak już zrobisz tą misję, możesz zrobić jeszcze kilka. Potem (po tygodniu) wymień thorium, sprzedaj wyposażenie, wszystko co masz przelej do klanu. Ustaw konto do kasacji, załóż nowe, na stare się nie loguj.
Zacznij ekspić wg punktu 2 "Na czym ekspić?", wstąp do klanu do którego wstąpiłeś na poprzednim koncie, a po tygodniu upomnij sie o pieniądze z klanu, zostaną ci wypłacone i masz pieniądze na sporo wyposażenia.
Wersja czwarta. Mam 9 level i wyżej.
Zrób wszystkie misje (albo choćby część), wstąp do jakiegoś klanu, Potem (po tygodniu) wymień thorium, sprzedaj wyposażenie, wszystko co masz przelej do klanu. Ustaw konto do kasacji, załóż nowe, na stare się nie loguj.
Zacznij ekspić wg punktu 2 "Na czym ekspić?", wstąp do klanu do którego wstąpiłeś na poprzednim koncie, a po tygodniu upomnij sie o pieniądze z klanu, zostaną ci wypłacone i masz pieniądze na sporo wyposażenia.

4. Dlaczego nie expić na 1 - 2 levelu na szarych piratach?
Czarnych piratów ubijemy w podobnym czasie, a wynagrodzenie (w tym thorium) będzie wyższe!
5. Dlaczego nie wydawać thorium?
Zbieraj thorium na najlepszy statek - Hornet - warty 29 000 thorium.
6. Dlaczego nie kupować najtańszej osłony za thorium?
Patrz punkt wyżej - szkoda pieniędzy, poza tym za 36 000 możesz na 6 lvl kupić pojemniejszą, chociaż mniej mocną, a na 12 lvl za 60 000 kr najlepszą osłonę, w dodatku bez wydatku thorium.
7. Dlaczego warto expić na mobach o takim samym lub nieco wyższym levelu niż ja?
Dostajesz większe wynagrodzenie, w dodatku szkoda naszych cennych niskich levelów kiedy to dostajemy za słabe moby mocne wynagrodzenie - Trzeba do wykorzstać!
8. Dlaczego lepiej zbierać inne surowce niż żelazo?
Żelazo jest tanie i lepiej zbierać droższe surowce, bo dostajemy za nie więcej kredytów
9. Jak zmienić sojusz?
Zmiana kosztuje 5000 thorium. Jeśli masz niski level (4 i niżej) i baardzo ci zależy na zmianie frakcji, usuń konto i zacznij od nowa.

CZĘŚĆ DALSZA NASTĄPI

Cytat

[adam-kapec] hehe dzięki miśkowi warposkie forum ożyje

Wszystko o djmisiek - nowa wersja
Kiedy już przemknie nasza zUa falanga,
to się zacznie niezła balanga.
Bassy do akumulatorów z hornów podłączę,
może się jakiś mobek przyplącze...

This post has been edited 1 times, last edit by "djmisiek" (Jan 31st 2010, 10:40pm)

• Go to the top of the page

Perwert

Wafel MAvra

Date of registration: Feb 13th 2009

2

Tuesday, February 9th 2010, 3:12pm

RE: FAQ dla początkujących

1. Robić misje od początku czy nie?
Ponieważ w Warpfire zmienia się wynagrodzenie za moby w miarę jak rośnie nam level, to kiedy będziemy robić misje od początku to wystarczą nam one by nabić 16 lvl. Będziemy mieli wtedy zbyt miało thorium by zakupić horneta poza tym między 16 a 19 levelem naprawdę trudno się ekspi! Mało jest potworów na naszych levelach, a poza tym są trudne do zniszczenia.
Drugi argument przeciw jest taki, że będziemy musieli włożyć wiele trudu i pieniędzy w to aby je wykonać, często pieniądze za które kupimy rakiety i amunicję nie zwrócią nam się w postaci wynagrodzenia za Quest..
Jeśli będziesz dobrze ekspić to gdy osiągniesz 16 level powinieneś mieć ok. 18000 thorium.
Wtedy zrób (z łatwością!) wszystkie misje i dostaniesz za nie:
184980 kredytów
10910 thorium
285900 punktów doświadczenia
Czyli PD za nie da nam 20 lvl a thorium - pieniądze na Horneta! Do tego troszkę kredytów na lepsze wyposażenie.
Zacząłeś już robić misje? Patrz punkt trzeci.

Brednie powtarzane uparcie przez tylu graczy ze kazdy je za pewnik przyjmuje:] NAJSZYBSZYM aczkolwiek moze nie najlatwiejszym sposobem na wbicie horneta jest robienie misji gdy tylko jestesmy na tyle silni aby wykonac je bez wiekszych problemow. Latwo i szybko wbijamy 9 lvl, wtedy maly stop, kupujemy archa, komplet speedow za 14k kr i barionow za 12,5k i do tego jeden gluon. I jazda na u 5,10,15 na samym expie do 14 lvla, potem znowu misje i szybko mamy 18 lvl, zmiana laserkow, ewentualnie pare genow i dobijamy 20 lvl.
I to jest NAJSZYBSZY sposob. Nie trzeba sie meczyc za dlugo z powolnym diablem i expic gluonami na mobkach za ktore dorobek th nie jest zadowalajacy. Potem szybkim archem bez broblemu zbierzemy eq, a z takim na u10 exp wiadomo idzie bosko:] Od 14 do 18 lvlu jest najgorzej expic, trzeba na u16 latac a tam wszystko sie na nas rzuca :P wiec wtedy sie robi reszte misji to jest 18 lvl i bron z jakims ludzkim dmg ;) Wtedy mozna spokojnie ubijac sople ktore moze nie sa najlatwiejsze do ubicia ale ladnie po 10 th z nich wypada.
Dodatkowo szybkosc tej strategi polega na tym ze tylko 2 razy eq zbieramy, na 9 i 18 lvl, a zbieranie zajmuje sporo dluzej czasu niz bicie th.
Sposob nie jest najlatwiejszy poniewaz zeby skutecznie expic na soplach trzeba troche wprawy, jak ktos bije po jednym sopelku majac na sobie zalozone 18k oslon i co 5 sopli czeka az mu sie zaladuja to za szybko mu to nie pojdzie:P Dodatkowo taka lama bedzie latac co chwila po bon do osolony (zoltym mozna to wybaczyc z ich mega) ktory wcale nie przyspiesza bicia przeciez!!! Kite'ujac po 2 sople majac bony do speeda oslony i celnosci (tutaj najlepiej byc smerfem:D) idzie wbijac 800th/h archem i 1k hornem.
Jezeli dodatkowo mamy dobrych znajomych z duzym lvlem w klanie lub co bardziej prawdopodobne jestesmy w nim z jakimis lamami co daja kase noobkom (patrz BLU, AZA, i cale szczescie juz ś.p. RIP :D) to bierzemy kase najlepiej okolo 400k (starczy na full eq do expa) i zajmujemy sie tylko biciem th, wtedy mozna wbic 20 lvl i horna w jakies 20h gry :D

3. Zacząłem robić misje! Ratunku!Co robić?

Przede wszystkim nie przejmuj sie pieprzeniem wszelakiego rodzaju lam i idz dalej swoja droga :)

CZĘŚĆ DALSZA NASTĄPI

Oby nie bo poprawianie cie jest nudne

ave 666;]

Pozdrawiam,
Perwert ;]

magios

Zwiadowca

Date of registration: May 30th 2008

Birthday: Dec 19th 1903 (106)

3

Tuesday, February 9th 2010, 4:42pm

RE: RE: FAQ dla początkujących

Brednie powtarzane uparcie przez tylu graczy ze kazdy je za pewnik przyjmuje:] NAJSZYBSZYM aczkolwiek moze nie najlatwiejszym sposobem na wbicie horneta jest robienie misji gdy tylko jestesmy na tyle silni aby wykonac je bez wiekszych problemow.
Najszybszym i najłatwiejszym sposobem na horneta, choć oczywiście nie najtańszym, jest zrobienie misji i zakup th. Odkładanie misji na koniec nie jest obowiązkiem ale zrobiłby tak każdy komu zależy na uzyskaniu możliwie największej ilości th. Wbicie 20 levelu to dla niektórych cel ostateczny ale dla innych dopiero początek i dla tych drugich robienie misji możliwie szybko na pewno nie jest najlepsze. Poza tym robienie misji na niższych levelach przez nowych graczy kończy się samymi stratami, bo niby skąd mają wiedzieć kiedy zrobić misje z jakimś bosem, lub coś na czas, muszą spróbować. A jak to się kończy? W najlepszym przypadku stratą kredytów, czasu i nerwów. Z reguły po paru nieudanych próbach ktoś ma dosyć grania danego dnia, zwłaszcza jeśli się zdenerwował i wykorzystał trochę th na naprawy. O tym że można zostać zniszczonym przy robieniu misji i często jest się zaleznym od innych to już nawet nie będe pisał. Oczywiście każdy wszystko liczy według swoich zasad i dlatego własny sposób jest zawsze najlepszy.

nekro

Zwiadowca

Date of registration: Jan 12th 2009

Birthday: Apr 16th

Occupation: pase krófki!

4

Wednesday, February 10th 2010, 6:33pm

z doświadczenia wiem ( nie jedno konto już miałem xD) że jak zrobi się misje na początku to potem nie chce już się expić bo wciąga wir wojny xD
przetrwają najsilniejsi.